
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde alınan %9,8’lik oy oranı başarısının ardından, HDP parti olarak girdiği genel seçimlerde %13 oy alarak barajları yıktı ve 80 milletvekili çıkardı. Bu durum Gezi Direnişi sonrasında 12 Eylül karanlığından çıkıp kurtulmak üzere ikinci büyük silkiniş sayılabilir.
Bu seçimlerde elde edilen sonuçla Kürt halkının yıllardır yürüttüğü mücadele, Gezi Direnişi’nin yarattığı dalga, işçi sınıfının sömürüye karşı kavgası, kadınların, gençlerin, derelerini savunanların, LGBT bireylerin ve ezilen bütün kimliklerin hak alabilmek için ortaya koydukları muazzam çaba en somut başarısını kazandı.
OLAĞANÜSTÜ BİR ÇABA GÖSTERİLDİ
Tayyip Erdoğan’ın başkanlık sistemi başlığı altında diktatör olmaya heves ettiği, topluma baskının her türlüsünün uygulandığı koşullarda yola çıkıldı. Bu tabloya karşı eşitlik, özgürlük ve kardeşliği yaratabilmek üzere bir politik alternatif ve bir seçim çalışması ortaya kondu.
Rojava’da, Kobane’de kazanılan mücadele; Syriza’nın Yunanistan’da, Podemes’un İspanya’da yarattığı seçim başarıları Türkiye’de yapılan seçimlerde yankısını bulmuş durumda.
Seçimlerde barajları yıkabilmek için verilen mücadele, eylemlilik süreçlerinde, meydanlarda, barikat başlarında, biber gazı bulutunun altında, tazyikli sulara göğüs gererek verilen mücadelenin eksiksiz bir tamamlayıcısı oldu. Seçim çalışması ve bunun sonucundaki zafer; ancak kendiliğinden gelişmelerin içinde yer alabilmenin düzeyini aşmamızı sağladı.
ORTAYA ÇIKAN SONUÇ
Sonuçları ele aldığımızda görüyoruz ki, birincisi Erdoğan’ın başkanlık sistemini getirme ve başkan olabilme hayalleri suya düştü. İkinci olarak da AKP tek başına hükümet olabilme gücünü kaybetti. Her iki durum da çok önemli bir sonuç elde edildiğinin göstergesidir.
Toplum, AKP’nin oylarını %40,9’a düşürerek altındaki zemini çekip almış durumda. Ahmet Davutoğlu, halkın bu seçimlerin sonucuna göre başkanlık sitemini kabul etmediğini açıklamak zorunda kaldı. Erdoğan sarayından günlerce çıkıp konuşamadı. Her zaman egosunun esiri olan adam, egoları bir yana bırakmaktan bahseder hale geldi.
KIŞKIRTMALAR BOŞA ÇIKARILDI
HDP ve onunla birlikte seçim çalışması yürütenlerin bütün olumlu çabalarına rağmen hem seçimlerden önce hem de sonra gerçekleşen kışkırtıcı saldırılar hız kesmedi. Pozisyonunu kaybedeceğini düşünen AKP ve Erdoğan zihniyeti bu saldırılara alan yarattı. Diyarbakır’daki mitingde patlatılan bombalar insanların ölmesine, kollarının-bacaklarının kopmasına sebep oldu. Seçim çalışması yapan HDP’li insanlar kurşunlanarak öldürüldü, linç edilmek istendi, HDP binalarında bombalı paketler patlatıldı. HDP’liler bütün bu kışkırtma hamlelerine büyük bir metanet ve sabırla karşılık verdiler.
+1 KAMPANYASI ÜZERİNE DÜŞEN GÖREVİ YAPTI
+1 Kampanyası, barajı yıkmak ve HDP’nin seçim çalışmasıyla dayanışmak üzere, bu seçim çalışmasının bir parçası olarak harekete geçti. Birçok ilde stantlar açıldı, toplantılar düzenlendi, yürüyüşler yapıldı. Afişleme, bildiri dağıtma, yazılama yapma gibi çalışmalar gerçekleştirildi. Sosyal medyada etkin bir şekilde yer alabilmek için çaba gösterildi. +1 Kampanyasının bu mücadelesi HDP’nin yürüttüğü çalışmalara batıdan bir ses vermenin ilk işareti oldu. +1 Kampanyasının ve benzeri oluşumların mütevazi bir etkiyi yarattığı söylenebilir. Seçimlerin sonuçlanmasıyla birlikte, görevini layıkıyla yerine getirdiği değerlendirmesini yapan birliktelik çalışmalarına son noktayı koyma kararını almıştır.
HEDEFLER
HDP’nin ve onla dayanışma içinde olan bütün güçlerin ortaya koyduğu iradenin hedeflerine ulaşabilmesi için atılması gereken ilk adımlar şunlar olmalı:
1. Tayyip Erdoğan anayasal yetki ve sınırlarına geri çekilmeli ve koalisyon hükümeti kurulmasının bir düzenleyicisi olmamalı.
2. Yolsuzluk dosyaları daha önce meclise gelmiş olan dört bakanın yargılanması için meclis bu gündemi yeniden ele almalı.
3. %10’luk seçim barajı tamamen kaldırılmalı, genel seçimlerde daha önce uygulanmış olan milli bakiye sisteminin kullanımına geçilmeli.
4. Çözüm süreci sürdürülmeli ve kalıcı barışın sağlanması yönünde gerekli tüm adımlar atılmalı. Her türlü ayrımcılığa karşı, eşit yurttaşlığı temel alan yasal düzenlemeler yapılmalı.
5. İşsizliğin ortadan kaldırılması için gerekli tedbirler alınmalı. Taşeron sistemi yasaklanmalı. Asgari ücret, emekli maaşı ve diğer ücretlerde gerekli olan yükseltmeler ve çift maaş uygulamaları derhal hayata geçirilmeli.
6. İş cinayetlerinin engellenmesi için gerekli iş güvenliği yasaları çıkarılmalı. İş cinayetlerinde kaybettiğimiz işçilerin davalarında, etkili cezalar verilebilmesi için gerekli hukuki zemin hazırlanmalı.
7. “İç Güvenlik Yasası” olarak anılan yasa başta olmak üzere bütün faşizan yasalar ve YÖK tamamen kaldırılmalı. HSYK ve hukuk sistemi, yargı bağımsızlığının işleyebileceği şekilde yeniden düzenlenmeli.
8. Kadın cinayetlerinin durdurulması üzere kadın cinayetlerinde iyi hal indirimi kaldırılmalı, bu suçu işleyenlere ağırlaştırılmış müebbet cezası verilmesi yasa haline getirlmeli.
9. Bilimsel, eşit, laik, parasız, anadilinde eğitim için gerekli düzenlemeler yapılmalı. Zorunlu din derslerine son verilmelidir.
Hepimize kolay gelsin..