Tekrar yayındayız..

Browsing category

KÜLTÜR-SANAT

12 posts
Uncategorized

Netflix ve Rus Hükümeti Troçki’ye İftira Atmak için Birleşti

Lev Troçki’nin torunu Esteban Volkov ve Meksika ve Arjantin’deki CEIP-LT Leon Trotsky İnceleme Araştırma ve Yayın Merkezi “Trotsky” dizisindeki iftiraları reddeden bir dilekçeyi imzaya açtılar. Bu Televizyon dizisi, ilk olarak Rusya’da çekilmiş ve 2017’de Rossiya 1 kanalında yayınlanmış, ardından 2018’de satın alınarak Netflix’de yayınlanmaya…
Read more
Uncategorized

Marksizm ve Halloween

China Mieville[1] Kostüm giymiş tek bir kişi bile yok. Daha baştan ofsayt sayıyorum bunu. Neyse, hepimiz Bolşevik kılığında geldik. Yoldaşlar, bu yıl 5 Mart’ta Venezuela başkanı Hugo Chavez öldü ve hepimizin bildiği üzere uluslararası sermayenin…
Uncategorized

Birbirimiz için Yaşayacağız: Mektuplarla Platonov

Emre Tansu Keten “Voşov kıza dokundu. Bu susmuş çocuğun başında şaşkınlık içinde duruyordu; öncelikle bir çocuğun duygusunda ve inançlı tecrübesinde de mevcut değilse, komünizmin şimdi dünyanın neresinde bulunabileceğini bilmiyordu.” Platonov…
Uncategorized

İslamcıların yerli ve milli bir ‘sol’ arayışı

Emre Tansu KETEN – Recep Tayyip Erdoğan, son birkaç senedir hangi kültür ve sanat etkinliğine katılsa kültürel iktidar mefhumuna vurgu yapmadan kürsüden inmiyor. Geçtiğimiz haftalarda düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri töreninde de geleneği bozmadı ve şunları söyledi: “(…) zaman zaman siyasi iktidar olmakla, hatta…
Read more
Uncategorized

Dünyanın bütün kurbağaları birleşin!

Emre Tansu Keten – Sanatçıların oto/biyografilerinin, eserlerinin arka planındakileri görme konusunda okura birçok ipucu vermesi gibi, akademisyenlerin yaşam öyküleri de, bilimsel eserlerinin arkasındaki saikleri anlamak konusunda oldukça…
Uncategorized

Sanatta Devrimci Arayışlar: Ekim Devrimi Deneyimi

Emre Tansu Keten – “Güdümlü sanat, Stalincilikten bu yana bildiğimiz biçimiyle, yazarı götürse götürse yeni-doğalcılığa ya da devrimci romantizme götürür; açıkçası, yakın gelecek üstüne görüşler getirirken,  gerçek yerine…
Uncategorized

John Berger ile Söyleşi

Bu söyleşi John Berger’in 1978’deki İstanbul ziyareti sırasında gerçekleştirilmiş ve Devrimci Marksist Aylık Dergi Sürekli Devrim’in Aralık 1978 tarihli sayısında yayınlanmıştır. Sürekli Devrim: Görsel sanatçı sizce olaylara nasıl yaklaşmalıdır? John Berger: Önce açıklıkla belirteyim ki, kendi politik konumum bazı noktalarda…
Read more
Uncategorized

John Berger: Maharet ve Merhamet

Emre Tansu Keten – Yaptığın tek hata Ölüm, bir sarhoş gibi şakalaşmaz, Yaşlanmamalıydın   Ben bir hırsız değildim, dedi Cevap olarak (J. B.) Gösterişsiz, sessiz (ve tabii ki sakin) varlığının aksine kaybı büyük bir yankı…
Uncategorized

Mutlak Açı: Sürrealizm ve Devrimci Politika Üzerine

Uraz Aydın – Birinci Dünya Savaşı, siyasal, iktisadi ve felsefi açıdan olduğu kadar kültürel ve sanatsal eksende de bir kırılma noktası teşkil eder.  1914-1918 Savaşı, vahşetin ve barbarlığın moderniteye ne derece içkin olduğunu…
Uncategorized

Renklerin Şiddeti, Ruhun Çığlığı: Dışavurumculuğun İsyanı

Uraz Aydın – 1937 yılı, o güne dek görülmüş en büyük dışavurumcu serginin açılışına tanıklık eder. Münih’te sergilenen altı yüz elliye yakın modernist eserin yarısı dışavurumcu tablo ve heykellerden oluşur. Farklı avangard sanatçıların (Picasso, Max Ernst) çalışmalarının yanı sıra Franz Marc, Ernst Ludwig Kirchner, Edward Munch, Marc Chagall…
Read more