Michael Löwy
Son yıllarda bir çeşit büyük bir “kahverengi dalga” gözlemleniyor, gerici, otoriter ve/veya faşist bir aşırı sağın dünya çapında gösterişli bir yükselişi: Şimdiden ülkelerin yarısını yönetiyor. Bunların en bilinenleri: Trump (ABD), Modi (Hindistan), Urban (Macaristan), Erdoğan (Türkiye), Işid (İslam Devleti), Salvini (Italya), Duterte (Filipinler)…
Popülizm, Post-Faşizm ve sınıf mücadelesi
11 Nisan 2019
Emre Tansu Keten
Son dönemin kullanışlı kavramlarının başında popülizm geliyor. 2008 ekonomik krizinin ardından, birçok ülkede –sebepleri, dinamikleri ve talepleri farklı olsa da- başlayan isyanlar ve bu isyanlarla birlikte, popülist üslubu bir yerde…
Çin Kültür Devriminin Çifte Doğası
18 Mayıs 2018
Livio Maitan
Çin Kültür Devriminin, altmışlı yıllar boyunca radikalleşen kuşaklar üzerinde büyük bir etkisi olmuştur. Birçoğu bu devrimi idealleştirerek, SBKP’nin 20. kongresinin resmî açıklamalarının ardından Sovyetler Birliği’nin artık…
Modern Uygarlığın Romantik ve Marksist Eleştirisi
28 Nisan 2018
Michael Löwy –
Sanayi Devrimi tarafından yaratılan modern burjuva toplumu ve kapitalist uygarlığa dönük ilk eleştiriler –Marx’tan yarım yüzyıl kadar önce– Romantik şair ve yazarlardan gelmişti. Romantik anti-kapitalizm on sekizinci yüzyılın ikinci yarısında doğdu ancak bugüne değin modern kültürün asli bir bileşeni olmaktan geri durmadı.
İnsanın, nükleer kıyamet çağında uyması gereken emir şudur: “Korkak olma, korkma cesaretini göster. Korkutma cesaretini de göster. Komşularına seninkine eşit bir korku ilet”.
U. Uraz AYDIN –
Telefonun kulak tırmalayıcı sesi…
Kızıl ve Kara Yıldızlarımız: Rus Devrimi*
07 Kasım 2017
Bugün geçmiş yüzyılın devrimlerinin trajik bilançosu bizleri başka türlü düşünmeye zorluyor, sosyalizme bir gün insanî simasını geri vermeyi umut edebilmek için. Antibürokratik devrimci örgütler inşa etmek devrimleri her türden otoriter sapmaya karşı…
Marksizm, Özgürlükçü Sosyalizm ve Ekim Devrimi
01 Kasım 2017
Uraz Aydın
Ekim İhtilali’ni hatırlamanın bugün için ikili bir işlevi vardır. Geçtiğimiz yüzyıl boyunca her türden sosyalist akımın vazgeçilmez referansı olan Ekim İhtilali’nin 21. yüzyılın toplumsal mücadelelerine damgasını vuran Alternatif Küreselleşme hareketi için esas başvuru kaynağını oluşturmadığı aşikâr. Ne var ki isçi hareketinin…
Siyasal Bir Silah Olarak "Terör"
13 Haziran 2016
Masis Kürkçügil –
13 Mart 2016’da Ankara’da TAK tarafından üstlenilen canlı bomba eylemi Kürt ulusal hareketinin ana merkezi olarak kabul edilen PKK’nin siyasetinin yeniden yorumlanması için mihenk taşı olmasa da, yazılı çizili…
İhtiyatlı Hazlar Tekkesi
29 Aralık 2015
Bahadır Nurol –
Dünya Bankası raporlarına göre günümüzde 3 milyardan fazla sayıda insan bir işe sahip. Bu sayının 2 milyara yakını belli bir ücret veya aylık karşılığında geçimini sağlıyor. Yaklaşık 1,5 milyar kişi ise tarım…
Yeni Orta Sınıf Tezleri ve Gezi Direnişi
20 Haziran 2015
Bahadır Nurol –
Giriş
“60’lı yıllarda nasıl bir insan olduğumu hatırlıyorsunuz. O zamanlar okullarda, üniversitelerde yüzlerce toplantı düzenlemiştim. Rektörler, müdürler benim adımı duyunca tir tir titrerlerdi. ABD’nin bir sürü eyaletinde oturmam yasaklanmıştı, evde çocuklarla ana babaları arasında sayısız şiddetli tartışmanın…