Tekrar yayındayız..

Browsing category

TARİH

56 posts
GENELMANDELTARİH

İşçi demokrasisi: “Troçki’nin özeleştirisinin gerisine düşmemeliyiz”

Ernest Mandel Critique Communiste: Troçki sosyalizme geçiş aşamasında da, Batı’da iktidarın fethi stratejisinde de siyasi demokrasinin tüm önemini anlamış mıydı? Ekim Devriminin tecridinden doğan proletarya diktatörlüğü deneyimini genelleme ve abartılı biçimde kuramsallaştırma eğiliminde olmadı mı? Ernest Mandel: Troçki, siyasi demokrasinin tüm önemini…
Read more
TARİH

Devrimci Engels’in müstesna yaşamı

Emre Tansu Keten  20. yüzyılda dünya nüfusunun üçte birini (şöyle ya da böyle) etkilemiş Marksizmin kurucuları Marx ve Engels üzerine yazılmış birçok biyografi var. Ancak bu eserlere genel olarak bakıldığında ikili bir eğilimle karşılaşıyoruz. Marksistler tarafından yazılan biyografilerin bir çoğu, insana dair çelişki ve hataları görmezden gelip bir…
Read more
ENTERNASYONALGÜNDEMTARİH

Filistin Mücadelesinin 50 Yılı: Eleştirel Bir Analiz

Gilbert Achcar – 2017 ve 2018’de bir dizi yıldönümü gerçekleşti ve gerçekleşecek. Haziran 1967 savaşının 50. yıldönümünden 1948’de İsrail’in kuruluşu ve Nakba’nın (Felaket) 70. yıldönümüne, 1917 Balfour Deklarasyonu’nun 100. yıldönümünden 1947 BM Bölünme Planı’nın 70. yıldönümüne. Bu, Gazze ile Batı Şeria’nın 2007’de…
Read more
GÜNDEMTARİH

Victor Serge ile Sosyalizmi Yeniden Düşünmek

Susan Weissman – Dünya çapında devrimci marksistlerin, liberterlerin ve anarşistlerin bilincinin gelişimi üzerinde Victor Serge’in kayda değer bir etkisi olmuştur. Troçkist hareketle ilişkisi bir hayli netameli olmakla birlikte kendi…
GÜNDEMTARİH

Geçmiş Zamanın Bir Kahramanı

Salih Öztürk – Doğal olarak devrimcilerin ezici çoğunluğunun ciltler dolusu kitabı yoktur. Tarih isimsiz kahramanlarla, sadece işini iyi yapanlarla doludur. Herkes teorisyen olmak zorunda değildir ve zaten “teorisyen”lerle dolu bir parti de…
GÜNDEMTARİH

Ekim: Aşağıdakilerin Devrimci Hikâyesi

Mieville’nin Ekim’i, 1917’nin devrimlerini “büyük isimler” üzerinden anlatan sağ tarihçiliğin de, resmi Sovyet tarihçiliğinin de aksine, aşağıdakilerin, tek tek proleterlerin, köylülerin, askerlerin hikâyesi olarak anlatıyor. Edebiyatçılığının etkisiyle, siyasi tarihçilerin önemsemediği, ayrıntılarla hikâyeyi kuruyor. Gündelik hayattaki “sıradan” insanın…
Read more